Alli itki ja raapi miltei koko yön ja lattialle pissasi aina heti kun joi vettä edes muutaman suullisen ( miltei 10 krt yön aikana).

Minä lähdin töihin ja mieheni jäi Allin kanssa kotiin.

Alli ei suostunut kotoa kovinkaan helposti ulos ja jos sattuikin suostumaan pihasta ei liikuttu mihinkään.

Lähdin töistä esimiehen luvalla aikaisemmin, koska lääkäriaika Allille oli klo14:15. (Kerroin työmaallakin tästä asiasta ja sain ymmärrystä esimiestä myöten asian kanssa,)

Sovimme, että tapaamme mieheni ja Allin kanssa pyynikintorilla. Linja-auto johon he menivät jäikin keskustorille, koira ei suostunut kävelemään. Koira kantoon ja menoksi. Oli siinä ihmisillä katseltavaa kuin 15 kg koira tärisee ja vikisee sylissä, eikä liiku senttiäkään.

Eläinlääkärille päästiin kuitenkin ajoissa ja Allin tutkiminen alkoi. Allista otettiin sikaripunkkinäytteitä x 2 , tutkittiin ihoa ja pahassa kunnossahan tuo oli.  Löydös mitä luultiin täiksi osottautui joksikin muuksi, mutta munia siittä löytyi. LOISIA!!

Eläinlääkäri kummasteli Allille määrättyä kortisonia kovasti ja kertoi, että hänen mielestään Allin oireet eivät vaikuta allergisilta ja pentukoirilla ÄÄRIMMÄISEN harvinaista allergisoitua noinkin pahasti.  Alli punnittiin ja painoa oli 15.6 kg. Alli käyttäytyi varsin mallikkaasti lääkärissä, vaikka pelottikin valtavasti. Allilla oli myös rokotukset myöhässä yli kk, mutta kortisonin ja määrätyn antibiootin sekä loishoidon takia saamme rokotuksen vasta ab kuurin loputtua ja Allin ollessa paremmassa kunnossa. Saimme myös kiellon tavata koirakavereita ( mikä oli kyllä jo itsestään selvää löydöksen takia).  Antibioottia (Synolox vet 200mg/ 50mg tabl.) lääkäri määräsi 10 päivää x 2 päivässä ja loislääkityksenä toimi STRONGHOLD.  Mahdolliseen kapiinkin (epäily) tuo lääke tehoaa. Kuhmun ELL tutki tunnustellen kertoi, että se on traumaattisesti syntynyt, joko koiran itse telmiessään tai lyönnistä johtuen. Sanoi, ettei lähtisi siittä ottamaan nyt mitään näytteitä, että seurataan tilannetta ja jos kuhmu alkaa pienenemään niin ei ole hätää, mutta se jää seurantaan. Eläinlääkäri pyysi meitä alkamaan normaalin tuonkokoisen ja ikäisen koiran ruokinnan.

Kotiin päästiin hyvin, apteekin kautta tietenkin. Alli sai heti ab:n ja se maistuikin oikein hyvältä, Alli kuvitteli saavansa makupalan :D

KAPI:

Syyhypunkki
eli Sarcoptes scabiei
eli kapi
Syyhypunkki on litteä hämähäkkieläin.
Naaraalla on
kahdessa etummaisessa raajaparissa
ja koiraalla neljännessä
raajaparissa imukupit.
Hedelmöitynyt naaras kaivaa
koiran ihoon käytäviä, joihin
se munii munansa. Munat
kehittyvät onkaloissa ja niistä
muodostuu lopulta nymfejä ja
sitten aikuisia. Naaras elää kaivamassaan
käytävässä kuukauden
verran.

Tartunta:
Kapi tarttuu hyvin herkästi
eläimestä toiseen suorassa kosketuksessa.
Kettujen kapi voi
aiheuttaa oireita myös
koiralle

Kapin oireina koiran
iholle ilmaantuu voimakkaasti
kutisevia, rupisia ja
punoittavia näppylöitä. Ihon
nuoleminen ja raapiminen aiheuttaa
yleensä bakteeritulehduksen
sekä ihon tummumista
ja paksuuntumista.
Syyhypunkkeja tavataan
erityisesti ohutkarvaisilta
ihoalueilta, kuten
korvanlehdistä,
kyynärpäistä
sekä rintakehän
ja vatsan alueilta.
Koiran syyhypunkki
voi tarttua myös ihmiseen, mutta se ei
ilmeisesti lisäänny ihmisessä,
joten tartunta häviää yleensä
itsestään. Ihmiselle ilmestyy
usein punoittavaa ja voimakkaasti
kutiavaa ihottumaa käsivarsiin
ja vartaloon.

Diagnoosi:
Syyhypunkkia on erittäin
vaikea löytää raapenäytteestä,
joten diagnoosi tehdäänkin
usein vain oireiden ja onnistuneen
hoidon perusteella. Serologisia
testejä käytetään yhä
enemmän tutkimuksissa.

Lähde: SATHY Uutiset nro 2/2004


 

Perhe jonka Alli piti ottaa oli käyttänyt Allin lääkärissä. Eläinlääkäriasemalla Vantaalla. Allin yhä pahentuneen tilan takia. Lääkäri oli ollut allergian kannalla ja kertonut, että kuhmusta pitää ottaa ohutneulanäyte, että voidaan sanoa mitään. Perhe ei ollut valmis elämään allergiakoiran kanssa, koska se aiheuttaisi lisäkuluja. He eivät myös antaneet ottaa ohutneulanäytettä. Heille oli kerrottu, että silloin käynti tulee maksamaan paljon enemmän kuin raapenäytteet.

(lääkemääräys: Prednisolon 20mg seuraavan ohjeen mukaan:
-ensin 1tabl aamuin illoin 3vrk ajan
- sitten 1 tabl päivässä viikon ajan
- sitten ½ tabl kerran päivässä viikon ajan
- sitten 1/4 tabl kerran päivässä viikon ajan
- lopuksi 1/4 tabl joka toinen päivä viikon ajan

Jos oireet uusivat kuurin loputtua, tai sitä alennettaessa, yhteys eläinlääkäriin allergian jatkotutkimuksia varten.
Eliminaatiodieettinä voi kokeilla hydrolysoitua ruokavaliota AINOANA ruokana 2-3kk esim. hilss z/d , royal caninin hypoallergenic.)

Lähetin tälle eläinlääkärille postia asiasta ja löydöksestä sekä kummastelua siittä että kortison on määrätty, vaikka mitään allergisia tutkimuksia ei ole tehty. Rokotukset olivat kk myöhässä jne jne. (voi kuvitella tuollaisesta ihmisestä joka jättää koiran rokottamatta, että mahdollisesti hän ei huolehdi madotuksista tms. jutuistakaan)

Vastaukseksi sain tälläisen:

"Hei!
 
Koirasta tutkittiin vastaanotollamme raape- ja karvanäytteitä ja mitään loisiin viittavaa ei havaittu. Päässä olevasta kuhmusta on mahdotonta ilman näytteenottoa sanoa, onko se tulehdus- vai arpikudosta vai jotakin muuta, siksi suositeltiin ohutneulanäytteenottoa, mihin silloinen koiran haltija ei ollut halukas. Koiran pääoireena oli vastaanotolle tullessa äkisti alkanut voimakas nokkosrokko, joka on tyypillinen allerginen reaktio. Koiran tilanteesta tein hyöty/haitta -riskiarvion ja päädyin siihen, että lyhyehkö kortisonikuuri tulehdusta lievittävällä annoksella ei ole merkittävä vaara kasvuikäisellekään koiralle, vaan tarpeellinen voimakkaiden iho-oireiden lievittämiseksi.

Terveisin ELL hänen nimensä"

Hmm.. meidän ELL sanoi, että iho tulehduksessa kortisoni vain pahentaa koiran tilannetta.  noo.. josko oli tarkoitettukin niin, että Allista tulee meidän koira.

Jo seuraavana päivänä töistä tullessani vastassani oli positiivinen yllätys..  

niin kuin Allille sekin, että mamma toi mahtavan mustekalan tullessaan tuliaisiksi eläinkauppareissulta, mukaan lähti myös Royal caninin maxi junioria!

 

1258321681_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hyvä ote....

 

1258321698_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sitten mennäään...

 

1258321715_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mustekala leikissä väsyy ja menivät lepäämään molemmat vierekkäin :D

 

Apsteekista ostin myös D.A.P haihduttimen jos se Allia auttaisi pelkotiloissaan kotona, pantaa ei voi laittaa, koska loislääke on annettu niskaan ja koiran iho ei ole terve.

1258367470_img-d41d8cd98f00b204e9800998e